Fuvareszközeink

 

Nyitott és ponyvás nyerges kamionok

A nyerges vontatókkal vontatható félpótkocsik (gólyalábas pótkocsik) felépítménye – tehergépkocsik felépítményéhez hasonlóan – lehet általános célú vagy különleges.
A nyerges szerelvény különleges vontató és a félpótkocsi összekapcsolásával alakítható ki. A három, illetve ötpontos (nyereg és a hátsó kerekek) alátámasztású félpótkocsi az útviszonyok megszabta tetszőleges térbeli helyzetet tud elfoglalni. A ponyvás szerelvények vízhatlan ponyvával fedett tehergépjárművek, pótkocsik. A vállalkozás 20 darab nyitott és 5 darab ponyvás kivitelű nyerges szerelvényt foglalkoztat. A nyitott pótkocsik 24-25 tonna teherbírásúak, 13,6 méter hosszúak és 2,4-2,5 méter szélesek, légrugósak. Árurögzítő hevederrel, takaróponyvával valamint rönkszállító rakoncával ellátottak.
A ponyvás pótkocsik 2,6-2,8 méter belmagasságúak rolós vagy függönyös kivitelűek, felülről és oldalról is rakodhatóak.

Önrakodós eszközök

Az önrakodós vagy darus tehergépkocsik nagyméretű és nagy tömegű egyedi áruk, valamint egységrakományok (rakodólapos építőanyagok, szálanyagok, konténerek stb.) fel- és lerakását, illetve szállítását teszik lehetővé. Alkalmazásuk akkor előnyös, ha a fel- és/vagy lerakóhelyen nincs megfelelő rakodóeszköz (pl. építőanyagok helyszínre szállítása építkezéshez). A rakodóberendezés általában forgódaru, emelőhátsófal vagy billenőkeret. A foglalkoztatott járművek forgódarus gépkocsik, amelyek rakodóberendezése rendszerint 2,5…8-9 méter gémkinyúlású billenőgémes daru. A gépes 6,1-6,6 méter, a pótkocsi 6,9-7,1 méter hosszúságú. Teherbírásuk 22 tonna, a darus felépítmények 2-2,5 tonna emelésére alkalmasak.